AN ȘCOLAR 2017-2018

  • ATELIER DE CREAȚIE

 

          Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile satului nostru, vrem să ne pregătim pentru Centenar,  să trăim și să ne bucurăm și noi de ceea ce părinții și bunicii noștri au trăit.      

         Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român, a portului popular atât de drag nouă.

          Redescoperirea tradițiilor și obiceiurilor din zona Lăpuș precum și păstrarea și transmiterea valorilor tradiţionale strămoşeşti prin implicarea copiilor, cadrelor didactice, părinţilor dar și a membrilor comunității, în diverse activităţi legate de lucrul de mână, de tradiție  precum și a şezătorile de altădată, acestea sunt  motivele  pentru care am inițiat acest proiect. Prima întâlnire a fost una organizatorică, pe data de 18.01.2018, când ne-am constituit ca grup de lucru, urmând ca joi,  25.01.2018 să avem prima întâlnire de lucru.

 

Sursa https://cdi-lapus.blogspot.ro/ 

 
  • Luna Culturii Naționale - De la Eminescu la Mica Unire

 
 

,,Ne întoarcem mereu la Eminescu pentru că poezia lui nu s-a învechit” spunea Eugen Simion. 

                    La Școala Gimnazială Lăpuș pe parcursul lunii ianuarie se desfășoară proiectul cultural -  educativ  ,,Luna Culturii Naționale - De la Eminescu  la Mica Unire”.Prima întâlnire din cadrul proiectului ,, Ziua Eminescu” desfășurată în CDI,

 
în data de 15 ianuarie 2018 ,a presupus o activitate de  cercetare și documentare legată de viața și activitatea marelui poet. La sfârșitul fiecărei ore de limba română, din această zi elevii au răspuns unui test de cultură generală care  a urmărit valorificarea  activității de cercetare și documentare.

                   Următoarele activități se vor desfășura sub forma unui concurs cu trei secțiuni: Creației literară - poezie/eseu pe tema naturii; Creație plastică – desene realizate pe baza unui text eminescian; Recitare – poezie scrisă de Mihai Eminescu sau poezie patriotică.

                   Evaluarea proiectului va avea loc, marți, 23 ianuarie 2018, la CDI, când elevii clasei a VIII-a vor prezenta semnificația zilei de 24 ianuarie 1859, iar doamna director, Mariana Dumitru va premia cele mai bune creații literare și plastice realizate în această perioadă, iar juriul va decide care sunt cei mai buni recitatori.

Sursa https://cdi-lapus.blogspot.ro/ 

 
  • SĂPTĂMÂNA LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR DONATE

            Elevii Școlii Gimnaziale Lăpuș au derulat pe parcursul săptămânii 13-17 noiembrie 2017 o campanie de colectare de legume și fructe pentru copiii cu dizabilități de la Centrul de Educație Incluzivă Tg. Lăpuș și pentru bătrînii aflați în îngrijirea Unității de Asistență Medico-Socială Tg. Lăpuș.

              Acțiunea este doar prima dintr-o serie de activități care vor avea loc între cele trei instituții partenere:Școala Gimnazială Lăpuș, Centrul de Educație Incluzivă Tg. Lăpuș și UAMS  Tg. Lăpuș.

       Colaborarea are drept  scop organizarea și desfășurarea de activități extrașcolare și de voluntariat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară pentru anul școlar 2017-2018,în vederea creșterii interacțiunii și incluziunii sociale,grupul țintă al proiectului fiind elevi voluntari din clasele I-VIII,coordonatorul activității-prof.Tomai Reghina

          Elevii Școlii Gimnaziale Lăpuș au răspuns cu entuziasm acestei activități de voluntariat, adunând sub îndrumarea învățătorilor și profesorilor diriginți cantități mari de legume și fructe.Recompensa a fost pe măsură,bucuria de pe chipul celor care au primit aceste daruri a adus fericire în sufletele elevilor,bucuria de a dărui fiind infinită.

  •   SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

Proiectul intitulat,, Împreună pentru pace” a fost realizat de către elevii din clasa a III a B, coordonați de prof. înv. primar Pop Rodica, în cadrul acestui proiect desfășurându-se mai multe activități ca : Educația drepturilor omului - învățarea de a trăi împreună 
Mesajul meu de pace- decupaje, poezie ( creații proprii)
     Hora prieteniei - expozitie de desene
     Educația pentru pace în documentele internaționale - activitate desfășurată la CDI și  care a presupus un joc interactiv, vizionare filmulețe, masă rotundă.

  • BALUL BOBOCILOR

                             Balul bobocilor, la Școala Gimnazială Lăpuș, s-a desfășurat anul acesta pe data de 3 noiembrie, la Căminul Cultural din localitate . Ca în fiecare an, cei mai mari , adică elevii din clasa a VIII –a, coordonați de diriginte, prof. Tomai Reghina ,au pregătit momente și activități interesante pentru bobocii școlii, clasa a V- a , diriginte prof. Ghiduț Anca.

Spectacolul a început cu prezentarea  concurenților, acest lucru atrăgând ropote de aplauze din parte susținătorilor. Bobocii arătoși, dar vizibil timorați de miza competiției și-au intrat mai greu în ritm, dar s-au descurcat  bine, până la urmă, la toate probele si provocările la care au fost supuși. În pauzele dintre probe, spectacolul a continuat prin momente de dans, bobocii  fiind urmăriți îndeaproape de membrii juriului. Proba care a fost cea mai apreciată de boboci și la care s-au descurcat cel mai bine, a fost cea în care a trebuit să facă reclamă la un produs pentru a-l putea vinde, discursurile lor fiind dea dreptul amuzante, ridicând sala în picioare.

Pentru juriu a fost foarte greu să delibereze, deoarece toți bobocii au fost implicați și dornici de a-și câștiga coroana. Momentul de final a fost o surpriză pregătită pentru noi toți, de elevele Natasha Filip și Ioana Filip care au interpretat la chitară două cântece, precum și  de invitații speciali, grupul de dansatori Quasar, Oradea conduși de domnișoara  Sorina Pop.

Toți bobocii au fost răsplătiți cu  diplome și dulciuri, iar Miss și Mister în anul acesta sunt Rus Diana și Tulici Raul.

Felicitări tuturor!

 

  • ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE

 

Acest eveniment a fost marcat în școala noastră printr-o serie de activități cultural- educative, expoziție de desene, postere , recitare de poezie din creațiile elevilor.

         Astfel,pentru  această activitate,  elevii au pregătit materiale la  mai multe  discipline: 

geografie, biologie, istorie, limba română, desen.


        Elevii au format echipe cu nume sugestive:căluțul de mare, delfinul, steaua de mare, câinele de mare și au participat la un concurs de cultură generală, au prezentat posterele, au recitat  poezie din creațiile proprii, avându-i ca  susținători, pe colegii lor,  dar și pe dascălii prezenți la activitate.

       Sursa https://cdi-lapus.blogspot.com/
 
  • 5 Octombrie Ziua Mondială a Educației

    Educația este cea care ar trebui să-i ofere tânărului capacitatea de a percepe esențialul (,,ceea ce este”), ar trebui să-i confere libertatea de a trăi într-o lume pe care s-o creeze el însuși.
     
          Plecând de la aceste considerente, activitatea dedicată educației , desfășurată în  CDI, s-a bazat exclusiv pe libertatea  elevilor de a alege și gândi propriile momente ale activității.
    Astfel :cls. a V-a - recitare- interpretare
               cls. a VI-a - compoziție plastică,, Educația în culoare”
               cls. a VII-a - poster - citate sugestive
               cls. a VIII- a - ,, Rime pentru profi”
     
             În deschiderea evenimentului, doamna director, prof. Dumitru Mariana a rostit o alocuțiune prin care a punctat beneficiile educației și rolul partenerilor impicați în formarea și dezvoltarea emoțională și intelectuală a tinerilor
     
             Emoția elevilor noștri, coordonați de documentarist Dochia Costea și prof. Ghiduț Anca  a fost cu atât mai mare cu cât  la activitate a fost prezentă și doamna inspector școlar Buda Cristina, care a avut numai cuvinte pozitive la adresa activității dedicate educației, dar  și a celorlalte activități desfășurate în școala noastră
           Sursa https://cdi-lapus.blogspot.com/

CONCURSULLet’s Be ECO!” 

www.romaniapozitiva.ro/romania-pozitiva

 

ORA DE PROGRAMARE 2016 

code.org/

 
 
 
 

PROIECT EDUCAȚIONAL,,RÂUL LĂPUȘ-UN RÂU CURAT”-proiect comunitar finanțat de Consiliul Județean Maramureș,în colaborare cu Asociația ,,Bunul Samaritean” și 10 școli din zona Lăpuș

 
 
 
 
 
 
 
 

PROIECTE EXTRASCOLARE 2016-2017.doc